Zaskocz swoją druga połowę w Walentynki! ... na Stabłowicach oczywiście.

Witajcie!

Do Walentynek zostało jeszcze kilka dni. Tak wiem, że duża część z Was pewnie uważa, że:
- to amerykańskie importowane święto,
- mamy swoje piękniejsze święta,
- miłość należy okazywać przez cały rok itd.
Macie całkowitą rację, ale moim skromnym zdaniem, jesteśmy w dzisiejszych czasach tak zabiegani, że warto znajdować różne okazje do świętowania, nawet niech będą "Made in China".
Ja Walentynki obchodzę, nawet specjalnie nie przeszkadza mi cała otoczka i widok serc i serduszek na każdym kroku. Nawet jeśli jesteście singielkami bądź singlami nie widzę problemu  w obchodzeniu tego dnia w jakiś wyjątkowy sposób.
W związku z tym, że nie do końca popieram zakup prezentów o wartości miliona złotych i bardziej idę w kierunku przygotowywania czegoś od serca. A jeśli od serca i do serca to najłatwiej przez żołądek, dlatego dzisiaj przepis na pyszne tiramisu, które idealnie nadaje się na Walentynkową Kolację, Walentynkowe Spotkanie Ze Znajomymi lub po prostu Walentynkowy Wieczór z Butelką Wina, Spa i Wszystkim tym co sprawi nam przyjemność ;)
Przepis jest bardzo prosty, więc wszyscy Ci którzy są biegli w innych tematach niż gotowanie z pewnością sobie z nim poradzą.
A więc zaczynamy!

Tiramisu idealne na Stabłowicach. 


Składniki:
tiramisu, jedzenie, deser, Stabłowice, Walentynki - 150 ml zaparzonej mocnej kawy (użyłam kapsułek do ekspresu, ale jeśli nie posiadacie zwykła rozpuszczalna kawa będzie dobra),
- 60 ml likieru Amaretto (osobiście nie przepadam za migdałowym posmakiem, to też zawsze zręcznie go unikam, ale zachęcam do wypróbowania)
- 4 żółtka
- 4 łyżki cukru (u mnie brązowy) 
- 250 g mascarpone
- podłużne biszkopty

Żółtka ocieplamy, zaparzamy mocną kawę i najlepiej w głębokim talerzu lub innym naczyniu umożliwiającym maczanie biszkoptów, mieszamy z Amaretto.
Żółtka przekładamy do miski, miksujemy i dodajemy cukier. Żółtka z cukrem miksujemy tak długo, aż otrzymamy gęstą puszystą masę.
tiramisu, jedzenie, deser, Stabłowice, WalentynkiW drugiej misce ubijamy na sztywno zimne mascarpone, dodajemy do niego ubite żółtka i (Przyznaje, poszłam na łatwiznę i do ubitych jajek dodawałam po małej porcji mascarpone - tak też jest dobrze) miksujemy na gładką masę.
Biszkopty maczamy w kawie z dwóch stron i układamy na dnie pucharków - warstwę biszkoptów można opcjonalnie posypać gorzkim kakao.
Na biszkopty nakładamy krem i tak do wykorzystania kremu układamy kolejne warstwy, pamiętając, że ostatnią warstwą ma być krem.
Całość wkładamy do lodówki, można nawet zostawić deser w lodówce na całą noc. Przed podaniem możemy wierzch posypać kakao i udekorować w dowolny sposób.

U mnie jak widzicie z porcji podwójnej, jednak przepis podaje na pojedyncza porcję, czyli dwa desery

tiramisu, jedzenie, deser, Stabłowice, Walentynki






Deser szybki w przygotowaniu, prosty i niezwykle smaczny.
Przepis pochodzi z genialnej strony, którą gdzie mogę polecam : Kwestia Smaku

Zapraszam do odwiedzenia naszego Forum Moje Stabłowice

Etykiety: , , , , ,