Gotowanie na Stabłowicach!

Witajcie!
Wrocław ostatnio przywitał nas śniegiem i chłodem, więc aby się rozgrzać i zaspokoić kubki smakowe, postanowiłam przygotować coś w miarę prostego i sycącego. Z naprawdę ogromnej ilości przepisów jakimi zasypuje nas internet wybrałam jeden. Przyznaję, że skłonił mnie do tego sentyment do kucharza, którego losy śledzę już od dłuższego czasu. A więc do pracy.

"Żeberka idealne na imprezę wg Kocham Gotować"

Składniki:
- 600 g żeberek - najlepiej "extra mięsnych"

Marynata:
- 2 łyżki miodu
- 100 g koncentratu pomidorowego
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- szczypta cynamonu
- 2 łyżeczki papryki słodkiej
- szczypta imbiru mielonego
- 2 liście laurowe
- pół łyżeczki majeranku
- szczypta pieprzy cayenne
- 2 łyżeczki soli morskiej
- szczypta pieprzu czarnego
- 100 ml wody

Sos:
- sos z upieczonych żeberek
- łyżeczki musztardy delikatesowej

Przyprawy do marynaty mieszamy w dużej misce. Za pomocą noża ściągamy z żeberek błonę znajdującą się od strony kości i lekko rozcinamy żeberka przy kości, aby łatwiej było nam później je wyjąć. Następnie wkładamy do marynaty i marynujemy - moje marynowały się dobę, ale zgodnie z przepisem im dłużej tym lepiej.
Żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego i dodajemy szklankę wody, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnia nagrzanego do 200 stopni na ok 2 godziny, mięso powinno odchodzić od kości. Po tym czasie wyjmujemy żeberka i wyciągamy z nich kości.
Żeberka przekładamy na blaszkę i jeszcze na chwilę wkładamy do piekarnika na opcje grillowania, aby nabrały ładnego koloru.
Sos:
Z sosu pozostałego po upieczonych żeberkach wybieramy część bez tłuszczu. Tłuszcz oddzieli się od sosu, wiec nie powinno być problemu. Sos przelewamy do garnka, podgrzewamy i dodajemy 2 łyżeczki musztardy, mieszamy aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia.
Do piekarnika, obok żeberek dokładamy przekrojoną bułkę, ja wybrałam chlebek alpejski z Lidla - aby zachować pozory dietetycznego posiłku.

żeberka, gotowanie, przepis, impreza


W czasie kiedy wszystko się opieka kroimy nasze dodatki. U mnie padło na: sałatę lodową, pomidory oraz cebulę - niestety nie miałam czerwonej, a wydaje mi się, że czerwona jest delikatniejsza i bardziej nadaje się do tego typu dań.
Żeberka i chlebek wyciągamy z piekarnika i kroimy w plastry.






żeberka, pomidor, sałata lodowa, gotowanie, impreza



Niestety jak widzicie nie udało mi się na Stabłowicach dodać "ekstra mięsnych" żeberek. Czy znacie i możecie polecić na Stabłowicach jakiś dobrze zaopatrzony sklep mięsny? Swoje propozycje umieszczajcie w komentarzach lub na Forum Stabłowice.


kanapka, sos, gotowanie, żeberka





Na opieczone kromki nakładamy całkiem sporą ilość przygotowanego wcześniej sosu.









przepis, gotowanie, chleb, pomidory, żeberka, sałata, cebula





Wszystkie składniki układamy jeden na drugim.
Proszę bardzo! Wspaniałe mięsne danie, które smakuje naprawdę wyśmienicie.








Zapraszam do obejrzenia przepisu na kanale autora - paei100: Żeberka idealne na imprezę.

Etykiety: , , , ,